Informatii si intrebari frecvente despre cancerul de san

Intrebari frecvente

cauze/risc/simptome

Ce factori cauzeaza aparitia cancerului la san?

In majoritatea cazurilor, cauzele care determina aparitia cancerului de san nu sunt cunoscute. Totusi, se cunoaste faptul ca aproximativ 3% dintre cazuri sunt provocate de o anomalie genetica a genelor BRCA. Femeile care au mostenit aceasta anomalie prezinta un risc crescut (50-80%) de a dezvolta cancer la san.

Activitatea fizica reduce riscul de cancer la san?

Exercitiile fizice intaresc sistemul imunitar si reduc nivelul de estrogen. Cu doar 4 ore de exercitii pe saptamana, o femeie poate incepe sa reduca riscul de a dezvolta cancer de san.

O dieta sanatoasa poate preveni cancerul de san?

O dieta hranitoare, saraca in grasimi, in care se consuma din belsug fructe si legume, poate reduce riscul de a dezvolta cancer de san. O dieta bogata in grasimi poate sa creasca acest risc, deoarece grasimile declanseaza producerea de estrogen, care poate alimenta cresterea unei tumori.
 

Fumatul poate determina aparitia cancerului la san?

In acest moment nu s-a stabilit o legatura clara intre fumat si cancerul de san. Totusi, datorita numarului mare de riscuri asociate fumatului, renuntarea la fumat poate sa mareasca semnificativ rata de supravietuire la persoanele bolnave.
 

Consumul de alcool poate creste riscul de a dezvolta cancer la san?

S-a demonstrat ca consumul regulat a unuia sau doua pahare de alcool pe zi creste usor riscul de aparitie a cancerului de san. Cu cat se consuma mai mult alcool, cu atat riscul este mai mare.

Exista vreo legatura intre contraceptivele orale si cancerul la san?

Exista un risc crescut de a dezvolta cancer de san pentru femeile sub 35 de ani care au folosit pilule contraceptive pentru mai mult de 10 ani.

Existenta unui caz de cancer la san in familie mareste riscul unei persoane de a dezvolta cancer la san?

Daca bunica, mama, sora sau fiica dumneavoastra a fost diagnosticata cu cancer de san, acest lucru va plaseaza pe un nivel de risc crescut. Efectuati o mamografie cu cel putin 5 ani inainte de varsta recomandata pentru inceperea screeningului de depistare a cancerului de san, sau incepand de la varsta de 35 de ani. Daca alegeti tehnologia DATG, aceasta poate fi efectuata de la orice varsta si este indicata efectuarea unei scanari DATG in momentul in care sanul este perfect sanatos. In acets fel se pot pune in evidenta orice modificari de circulatie sangvina la nivelul sanului, fapt ce poate ajuta la diagnosticarea foarte timpurie a oricarei forme de cancer mamar.

Exista o legatura intre instalarea menstruatiei si nasteri, respectiv riscul aparitiei cancerului de san?

Femeile prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta cancer la san daca menstruatia lor debuteaza inainte de varsta de 12 ani, nu au copii, au primul copil dupa varsta de 30 de ani, sau intra in menopauza dupa 55 de ani.

Ce impact are stresul asupra cancerului de san?

Desi unele studii au aratat ca evenimentele traumatizante sau pierderea unor persoane dragi pot altera functionarea sistemului imunitar, ele nu au demonstrat existenta unei legaturi directe cauza-efect intre stres si cancerul la san. In prezent se cerceteaza daca reducerea stresului poate imbunatati raspunsul imun si incetini progresia bolii in cazul femeilor diagnosticate cu cancer de san.

Cine este supus riscului de a dezvolta cancer la san?  

In general cancerul la san este o boala care afecteaza femeile, dar circa 1% dintre cazuri sunt inregistrate in randul barbatilor. In cazul femeilor, riscul creste odata cu varsta. Peste 80% dintre cazuri apar la femei peste 50 de ani.

Exista legatura intre folosirea deodorantelor si cancerul de san?

In ciuda zvonurilor aparute in mai multe medii de informare, nu exista studii suficient de clare care sa demonstreze aceasta legatura directa de cauzalitate.

Care sunt simptomele cancerului de san?

Principalele simptome sunt:

 • un nodul pe sau in interiorul sanului, modificari in marimea sau forma sanului
 • aparitia unor adancituri pe suprafata sanului
 • retractia mameloanelor
 • aparitia unei umflaturi sau a unui nodul sub brat
 • aparitia unor scurgeri la nivelul mamelonului, altele decat laptele matern


Screening/diagnosticare

Cum este diagnosticat cancerul de san?

Metoda de diagnosticare cea mai sigura a cancerului de san consta in efectuarea unei biopsii (prelevarea unei mostre de tesut). Prin introducerea unui ac in zona afectata, este prelevata o mostra de tesut care este apoi examinata la microscop. Analizand forma si structura celulelor din tesutul prelevat se poate stabili cu mare certitudine daca nodulul respectiv este benign (necanceros) sau canceros. Din fericire, in cele mai multe cazuri rezultatul biopsiei este negativ, de nodul necanceros. Totusi, pentru pentru a putea fi luata o proba de tesut, acest nodul trebuie mai intai identificat imagistic. Exista metodele traditionale: mamografia si ecografia, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale, si mai nou aparuta metoda DATG, pe care o folosim in cadrul centrului medical Medreflex Line din Cluj Napoca. 
 

Cat de des ar trebui sa efectuez o autoexaminare a sanilor?

Este recomandat sa va autoexaminati sanii cel putin odata pe luna. Urmariti orice schimbari in tesutul mamar, precum modificarile in dimensiune, aparitia unui nodul, a unor gropite sau pliuri sau eventuale scurgeri din sfarcuri. Daca descoperiti un nodul persistent sau orice alta modificare, adresati-va imediat medicului. Statistic vorbind, 8 din 10 noduli mamari sunt necancerosi.

Cat de des ar trebui sa merg la doctor pentru un consult?

Indicatia doctorului este aceea de a face un examen al sanilor in fiecare an. Daca apar simptome alarmante inainte de vizita programata, nu ezitati sa consultati imediat medicul.

Mamografiile sunt dureroase?

In timpul mamografiei asupra sanului se exercita o compresie care poate cauza un anumit disconfort pe o perioada scurta de timp. Persoanele cu o sensibilitate crescuta pot sa programeze mamografia la o saptamana dupa menstruatie, cand sanii sunt putin tensionati. Pentru a evita disconfortul mamografiilor, puteti apela in orice moment la metoda DATG care nu produce nici un fel de disconfort sau durere pacientelor.

Este importanta diagnosticarea precoce?

Diagnosticarea precoce a cancerului de san este extrem de importanta. Sase din sapte persoane diagnosticate in stadiile timpurii pot fi vindecate. In cazul in care diagnosticarea este facuta intr-un stadiu avansat, rata de vindecare scade la una din sapte persoane. Este foarte importanta detectarea cancerului de san intr-un stadiu incipient., lucru care se poate face acum foarte bine cu ajutorul tehnologiei DATG


Tratament

Cancerul de san este tratabil?

 Daca este diagnosticat timpuriu, tratamentul asigura o vindecare pe termen lung.

Ce tratamente sunt disponibile pentru cancerul de san?

Principalul tratament pentru cancerul de san este operatia. In cele mai multe cazuri este utilizata chirurgia conservatoare, care pastreaza forma si aspectul sanului. In cazul cancerului detectat foarte devreme, este inlaturat doar nodulul si o zona mica din jurul acestuia. In cazurile mai avansate este inlaturata o portiune mai mare. Deoarece celulele maligne ale cancerului la san se raspandesc de obicei la ganglionii limfatici din zona sub-bratului, in timpul operatiei este verificata si aceasta zona.
Pe langa operatie, in tratarea cancerului la san sunt folosite chimioterapia, radioterapia, terapia hormonala, precum si medicina alternativa sau holistica, folosita ca tratament adjuvant celui obisnuit.

Care este eficienta tratamentelor?

Tratamentul cancerului de san s-a inbunatatit considerabil in ultimii 20 de ani. Daca la inceputul anilor 70 doar jumatate din femeile diagnosticate cu cancer la san aveau o rata de supravietuire de minim 5 ani, in prezent, 80% supravietuiesc pentru acest interval de timp si majoritatea dintre ele traiesc mult mai multi ani.
Programari la consultatii:

0264 - 484555
contact@medreflexline.ro
 • Societatea romana de cancer Cluj
 • Termografie coloana
 • Salon de masaj Cluj
 • Ecografie Cluj
 • Masaj de drenaj limfatic
 • Masaj relaxare Cluj
 • Medicina estetica Cluj