Ce este cancerul la san si cum se poate diagnostica acesta

Ce este cancerul la san?

Cancerul de san (sau cancerul mamar) inseamna de fapt o crestere anormala si necontrolata a celulelor din tesuturile care formeaza sanul. Cel mai adesea apare pe marginea ductelor si lobulilor unui san. Cancerul mamar poate fi clasificat in functie de aspectul microscopic al celulor canceroase. 
Medicii specialisti pot determina stadiul unui cancer mamar cu ajutorul informatiilor furnizate de anumite metode de diagnostic: biopsii ale ganglionilor axilari, analize de sange, scintigrafii osoase, radiografii si alte metode imagistice. Stabilirea stadiului in care se afla un cancer de san este probabil cel mai important lucru, in functie de care se stabileste tratamentul ce trebuie urmat. 

Ce metode exista la ora actuala pentru diagnosticarea cancerului de san?

Dintre metodele de diagnostic existente la ora actuala, unele au indicatii foarte precise in diagnosticul cancerului de san, altele sunt foarte indicate in urmarirea periodica a evolutiei cancerului sub tratament, altele sunt foarte eficiente in depistarea precoce si diferentierea tumorilor maligne de cele benigne. Iata cateva dintre metodele folosite in prezent:

Pentru a intelege cum functioneaza metodele de diagnostic de mai sus, trebuie sa cunoasteti ce modificari apar atunci cand se dezvolta cancerul mamar, semnele si simptomele pe care trebuie sa le urmariti pentru a va prezenta din timp la un control.

Semne si simptome ale cancerului de san

Desi folosirea pe scara larga a mamografiei a crescut numarul cazurilor de cancer de san descoperite in faza incipienta, inainte de a cauza simptome, totusi, exista cazuri care nu sunt descoperite, fie datorita faptului ca nu este efectuata mamografia, fie pentru ca nu sunt detectate prin mamografie. De aceea e important ca simptomele cancerului de san sa fie cunoscute, pentru a putea fi diagnosticat si tratat cat mai repede.

Cel mai intalnit simptom al cancerului de san este existenta unui nodul sau a unei mase tumorale. De cele mai multe ori formatiunea tumorala canceroasa este tare, nedureroasa si are margini neregulate, insa exista si cazuri de cancer in care nodulii sunt durerosi, moi sau rotunjiti. Din acest motiv, este important ca la orice modificare a sanului sau aparitie a unui nodul, persoana in cauza sa se adreseze personalului medical cu experienta in diagnosticarea cancerului de san.

Alte semne posibile ale cancerului de san sunt:

 • Umflarea sanului sau a unei parti din el (chiar daca nu se poate simti un nodul distinct)
 • Iritatii ale pielii sau formarea de gropi in tesutul sanului
 • Dureri la nivelul sanului sau al sfarcurilor
 • Retragerea sfarcurilor (sfarcuri invertite)
 • Roseata, aparitia unor cruste sau mancarimi la nivelul sfarcurilor sau a intregului san
 • Existenta unor scurgeri la nivelul sfarcurilor, altele decat laptele matern.

Uneori cancerul de san se poate raspandi catre nodulii limfatici de sub brat cauzand umflarea acestora, chiar si inainte ca tumora originala sa fie suficient de mare pentru a fi simtita. Si in cazul umflarii ganglionilor limfatici este obligatorie prezentarea la medic. 
Programari la consultatii:

0264 - 484555
contact@medreflexline.ro
 • Societatea romana de cancer Cluj
 • Termografie coloana
 • Salon de masaj Cluj
 • Ecografie Cluj
 • Masaj de drenaj limfatic
 • Masaj relaxare Cluj
 • Medicina estetica Cluj