Termografia clasica in diagnosticul cancerului mamar

Termografia mamara este o metoda complementara de diagnostic imagistic care poate fi foarte eficienta in diagnosticarea precoce a cancerului de san.

Procedura in sine se bazeaza pe principiul conform caruia activitatea chimica si vascularizarea tesuturilor pre-canceroase si a zonelor unde urmeaza sa se formeze cancere de san induce in cele mai multe cazuri o temperatura mai ridicata a tesuturilor din acea zona decat in restul tesuturilor sanatoase. Deoarece zonele pre-canceroase si cele canceroase sunt tesuturi cu metabolism mai ridicat, acestea au nevoie de un aport mai ridicat de nutrienti pentru a sustine rata de crestere mai mare. Pentru a face acest lucru, este nevoie de intensificarea circulatiei catre acele celule prin eliberarea unor substante chimice care sa dilate vasele de sange, sa recruteze din vasele de sange existente in regiune si sa creeze altele noi (neoangiogeneza). Acest proces duce la cresterea temperaturii la suprafata sanului in zona respectiva.

Metoda ultramoderna de termografie mamara foloseste camere de filmat in infrarosu ultra-senzitive si un sistem de calcul sofisticat pentru a putea detecta, analiza si produce imagini de inalta rezolutie ale acestor modificari de temperatura si vascularizare.

Procedura de investigare este confortabila si in acelasi timp sigura pentru ca nu foloseste nici un fel de radiatie si nu necesita comprimarea sanului. Prin examinarea atenta a modificarilor de temperatura si vascularizare a sanilor, pot fi detectate semnele unor posibile tumori canceroase sau pre-canceroase cu pana la 10 ani inaintea descoperirii lor folosind orice alta procedura de investigare. Prin sensibilitatea foarte mare pe care o ofera, aceasta metoda poate sa puna in evidenta semnele dezvoltarii unui cancer de foarte timpuriu.

Termografia mamara a fost studiata de mai bine de 30 de ani si exista numeroase studii medicale, bine fundamentate si argumentate stiintific in indexul medical mondial. In aceste cercetari au participat mai mult de 250.000 de femei a caror evolutie a fost urmarita pe durata a chiar si 12 ani. Rezultatele studiilor au indicat o rata de acuratete a termografiei mamare de aproximativ 90%.

Studiile indica urmatoarele:

 • O imagine in infrarosu cu anormalitati este singurul si cel mai important marker de risc important in dezvoltarea unui cancer mamar, de 8 ori mai important decat cel al antecendentelor familiale de cancer de san
 • O imagine termografica anormala persistenta indica un risc de 22 ori mai mare de a dezvolta in viitor un cancer de san
 • Cand termografia mamara este adaugata in lista analizelor de rutina pentru diagnosticarea cancerului de san, s-a constatat o crestere cu 60% a ratei de supravietuire
 • si nu in ultimul rand, atunci cand termografia mamara este parte a unui control de rutina (examen clinic, mamografie si termografie) s-a constatat o rata de detectie a cancerului de san de aproape 95%

O imagine in infrarosu pozitiva poate indica prezenta unor diverse anomalii ale sanului, cum sunt mastita, tumorile benigne, fibroza chistica, cancer si altele.

Fiecare persoana are o harta a sanului in infrarosu unica. Orice modificare a acestei harti in infrarosu, comparata pe mai multe luni sau ani, poate constitui un semn precoce de anormalitate. In cazul pacientilor care nu au cancer, rezultatele acestei examinari sunt folosite in estimarea riscului probabil de a dezvolta cancer de san in viitor. Astfel, in absenta altor teste pozitive, o imagine in infrarosu anormala este un semn de alarma timpuriu pentru persoana in cauza. Prin monitorizarea permanenta a evolutiei hartii in infrarosu, autoexaminarea sanilor si alte examinari si teste clinice, pacienta are sanse mult mai mari de a detecta un eventual cancer in stadiile incipiente si a preveni cresterea tumorii.

Modul prin care analiza termografica a sanului poate detecta starile precanceroase ale sanului se realizeaza prin evidentierea variatiilor de temperatura si a schimbarilor survenite in reteaua de vase sanguine din tesutul mamar. Totusi, termografia nu are capacitatea de a indica locatia unei tumori. De aceea, aceasta metoda este folosita complementar mamografiei si examinarii fizice, si nu le inlocuieste.

Ca o metoda noua, sigura dar si relevanta de detectare a cancerului de san, va recomandam cu incredere: angiotermografia dinamica sau DATG. Din studiile clinice care s-au efectuat pana in acest moment, reiese faptul ca DATG prezinta numeroase avantaje fata de metodele clasice de diagnosticare a cancerului de san si altor afectiuni ale sanului. Acest aparat are o eficienta foarte mare mai ales in depistarea formatiunilor tumorale in stadii incipiente, care pot sa scape examenului radiologic (mamografiei).

Centrul nostru medical va dispune in foarte scurt timp de acest aparat ultramodern de depistare a cancerului de san prin angiotermografie dinamica. Pentru informatii suplimentare sau programari, va rugam sa ne contactati la numerele de telefon 0264-484555, 0744-660771 sau prin e-mail, la contact@medreflexline.ro
Programari la consultatii:

0264 - 484555
contact@medreflexline.ro
 • Societatea romana de cancer Cluj
 • Termografie coloana
 • Salon de masaj Cluj
 • Ecografie Cluj
 • Masaj de drenaj limfatic
 • Masaj relaxare Cluj
 • Medicina estetica Cluj