Angiotermografia dinamica comparativ cu mamografia clasica

Angiotermografia dinamica este o metoda revolutionara de diagnosticare a cancerului de san. Fiind o metoda de diagnosticare a cancerului de san relativ noua, s-a pus problema identificarii eficientei si avantajelor aduse de aceasta metoda in raport cu celelalte metode existente de diagnostic a afectiunilor sanilor. Metoda cea mai frecvent utilizata in acest tip de diagnostic este si ramane in continuare mamografia (care insa prezinta neajunsul folosirii razelor X).

Angiotermografia dinamica este o metoda care pune in evidenta cresterea neovascularizatiei, atat in cazul leziunilor preinvazive, cat si invazive ale sanului, in comparatie cu parenchimul normal.

Pentru a putea clasifica angiotermografia dinamica in raport cu mamografia, s-a efectuat un studiu pe un numar mare de paciente care prezentau diverse probleme legate de san (mai mult de 6000 de cazuri au fost incluse in acest studiu).

Se stie ca singura metoda de examinare care pune in evidenta cu certitudine existenta tumorilor maligne la san este biopsia. In acest studiu comparativ intre angiotermografia dinamica si mamografie s-au efectuat un mare numar de biopsii. Ceea ce este foarte interesant si relevant este faptul ca la aproape jumatate din cazurile confirmate de biopsie ca fiind maligne, mamografia era normala (o rata mare de diagnostic fals negativ). In toate aceste cazuri insa, angiotermografia dinamica a indicat prezenta fluxurilor de sange anormale, semne ale malignitatii, ale cancerului.

In concluzie se poate spune ca angiotermografia dinamica este deosebit de performanta in depistarea cancerului de san, inca din fazele preinvazive. De asemenea, ea prezinta si avantajul ca este complet nedureroasa, nu prezinta niciun disconfort fizic pentru paciente (spre deosebire de mamografie, la folosirea acestei metode nu se aplica niciun fel de compresie asupra sanului).

Angiotermografia dinamica este foarte utila si in cazul pacientelor tinere care au o densitate crescuta a glandei mamare si unde mamografia nu este indicata. De aceea, pacientele cu varsta sub 40 de ani pot utiliza angiotermografia ca prima metoda de screening pentru depistarea cancerului mamar. Controlul regulat efectuat prin aceasta metoda este eficient, complet nedureros si, deosebit de important, nu prezinta niciun risc asociat (NU IRADIAZA!).

Dr. Petre Muresan
Programari la consultatii:

0264 - 484555
contact@medreflexline.ro
  • Societatea romana de cancer Cluj
  • Termografie coloana
  • Salon de masaj Cluj
  • Ecografie Cluj
  • Masaj de drenaj limfatic
  • Masaj relaxare Cluj
  • Medicina estetica Cluj