Clasificarea cancerului de san

 

La evaluarea cancerului de san sunt utilizate mai multe sisteme de clasificare care iau in considerare anumite caracteristici legate de pozitia initiala, forma si comportamentul celulelor canceroase, de gradul de raspandire sau receptivitatea fata de anumiti hormoni, etc. Fiecare dintre aceste caracteristici influenteaza prognoza cancerului si poate afecta raspunsul la tratament. De aceea, o descriere optima a cancerului de san include toti acesti factori.

 

Histopatologia

De regula, cancerul de san este clasificat initial dupa aspectul sau histologic. Majoritatea cancerelor de san deriva din tesutul epitelial al canalelor lactifere sau al lobulilor, fiind clasificate in carcinoame ductale sau lobulare. Carcinomul in situ reprezinta inmultirea unor celule precanceroase sau canceroase cu grad mic dintr-o anumita zona a tesutului mamar, de exemplu canalul mamar, fara raspandirea in tesutul inconjurator. Spre deosebire de acesta, carcinomul invaziv nu se limiteaza la zona de tesut afectata initial.
 

Gradul

Gradele compara aspectul celulelor mamare canceroase cu cel al celulelor normale. Celulele normale ale tesutului mamar sunt diferentiate, adica au forme si aspect specifice, care reflecta functia lor in cadrul sanului. Celulele canceroase pierd aspectul diferentiat. In cazul cancerului, celulele care in mod normal se aliniaza intr-un mod ordonat pentru a forma canalele lactifere devin dezorganizate. Diviziunea celulara devine necontrolata si nucleul celulei este mai putin uniform. Patologii descriu celulele canceroase sub 3 forme: diferentiate la fel cu cele normale (grad mic), diferentiate moderat (grad intermediar) si slab diferentiate (grad mare). Cancerele cu grad slab de diferentiere au un prognostic mai rau.


Stadiul

Stadiile cancerului se clasifica dupa doua sisteme: 

- Clasificarea in stadiile 0, 1, 2, 3, 4

  • Stadiul 0 reprezinta forme pre-canceroase, fie carcinom ductal in situ (CDIS), fie carcinom lobular in situ (CLIS)

  • in stadiile 1–3 cancerul este prezent la nivelul sanului sau al ganglionilor limfatici invecinati

  • stadiul 4 reprezinta cancerul metastatic, care are un prognostic mai putin favorabil

- Clasificarea dupa sistemul TNM ia in considerare marimea tumorii (T), daca tumora s-a extins sau nu la nodulii limfatici invecinati (N) si prezenta metastazelor (M) (atunci cand celulele canceroase s-au raspandit catre zone mai indepartate ale corpului)

 

Stabilirea receptorilor hormonali

La fel ca celulele sanatoase si celulele mamare canceroase contin anumite proteine cu rol de receptori. Mesagerii chimici, precum hormonii, se leaga de acesti receptori, ceea ce determina modificari la nivelul celulei. Cunoasterea faptului ca celulele mamare canceroase au sau nu receptori hormonali este o informatie importanta pentru stabilirea tratamentului. In cazul celulelor mamare canceroase cu receptor hormonal pozitiv poate fi utilizata terapia hormonala pentru a intrerupe aportul hormonilor la cresterea celulelor canceroase.

Celulele mamare canceroase pot sa aiba sau nu urmatoarele tipuri de receptori:

 • receptori de estrogen (ER) – celulele canceroase ER+ depind de estrogen pentru a se inmulti, prin urmare pot fi tratate cu medicamente care blocheaza efectul estrogenului (de ex. Tamoxifen) si in general au un prognostic bun

 • receptori de progesteron (PR) – celulele canceroase cu receptori de progesteron pozitivi(PR+) depind de progesteron pentru a se dezvolta. Cancerul de san de tip PR+ poate raspunde mai multor tipuri de tratamente: atat celor clasice (operatie, radioterapie, chimioterapie), cat si tratamentului hormonal

 • receptori HER2/neu - HER2 este o gena care trimite semnale de control celulelor, ordonandu-le sa creasca, sa se divida sau sa se repare. O celula mamara sanatoasa are 2 copii ale genei HER2. Anumite tipuri de cancer de san se instaleaza atunci cand o celula mamara contine mai mult de 2 copii ale acestei gene, iar aceste copii incep sa produca proteina HER2 in exces. Ca rezultat, celulele afectate cresc si se divid mult prea repede

  Celulele cu astfel de receptori raspund tratamentului cu anumite medicamente (cum ar fi Herceptin – trastuzumab), care, combinate cu chimioterapia, imbunatatesc semnificativ prognosticul.

Celulele care nu detin nici unul dintre acesti receptori sunt denumite 'bazaloide' sau 'triplu negative'. O tumora de tip bazaloid (basal-like) este un subtip de cancer agresiv care evolueaza repede.

 

Testele ADN

Testele ADN compara celulele normale cu cele canceroase. Modificarile specifice ale unei anumite celule mamare pot fi folosite pentru clasificarea cancerului si pot ajuta la alegerea celui mai potrivit tip de tratament pentru tipul de ADN respectiv.


 
Programari la consultatii:

0264 - 484555
contact@medreflexline.ro
 • Societatea romana de cancer Cluj
 • Termografie coloana
 • Salon de masaj Cluj
 • Ecografie Cluj
 • Masaj de drenaj limfatic
 • Masaj relaxare Cluj
 • Medicina estetica Cluj