Diagnosticarea cancerului de san prin sonoelastografie

Sonoelastografia este o tehnica imagistica cu ultrasunete care analizeaza elasticitatea tesuturilor. Aceasta metoda de diagnosticare a cancerului de san este complementara unor metode conventionale, cum sunt sonomamografia sau mamografia cu raze x. Este cunoscut faptul ca multe formatiuni canceroase (la san, prostata, ficat, etc) apar sub forma unor noduli si pot fi detectate in mod uzual prin palpare. Exista insa multe cazuri in care acesti noduli nu sunt detectati la palpare datorita dimensiunii foarte mici sau faptului ca sunt situati intr-o zona adanca si mai greu accesibila in interiorul organismului. Prin folosirea sonoelastografiei se inlatura multe dificultati de diagnosticare a cancerului, deoarece ea combina avantajele ecografului (adancimea de penetrare si rezolutia) cu sensibilitatea la diferentele de rigiditate ale tesuturilor analizate.

Tehnica sonoelastografiei

Leziunile fibroase sau canceroase sunt de regula mult mai rezistente la compresie decat tesutul sanatos. Elastografia analizeaza gradul de distorsiune al unei mase de tesut atunci cand e supusa presiunii. Atunci cand tesutul este deformat prin aplicarea unei forte, raspunsul acestuia la aplicarea fortei, modul in care este presat reprezinta gradul lui de elasticitate.

Elastografia captureaza o imagine asemanatoare cu ultrasonografia, dar ea este defapt combinatia dintre doua imagini. Astfel, pe langa imaginea clasica data de ecograf(ultrasonograma), in elastografie tehnicianul obtine inca o imagine, de compresie, care este elastograma. In cazul efectuarii unei elastografii a sanului, dispozitivul ultrasonografului este apasat usor pe san pentru a realiza o compresie asupra tesutului mamar. Tesutul normal sau tumorile benigne sunt mult mai elastice decat o tumora maligna, asfel ca vor putea fi apasate mult mai usor. O tumora maligna nu poate fi de regula comprimata.

Cea de-a doua imagine din elastografie captureaza reflectarea undelor de sunet in starea de compresie. Deoarece tumorile maligne se comporta atat de diferit fata de cele benigne in cazul compresiei, combinatia generata de computer intre prima imagine si cea in stare de compresie dezvaluie informatii mai complexe decat ar fi furnizat prima imagine singura.

Pe elastograma, zonele tari (cancerul) apar mai intunecate, in timp ce zonele moi (sanatoase) apar mai luminoase. De asemenea, diametrul tesutului intunecat evidentiat de elastograma este mai mare decat diametrul aceleeasi zone de tesut afisata concomitent pe ecografia normala, in timp ce un nodul necanceros apare pe elastograma cu un diametru mai mic fata de cel din ecografia normala. Aceste informatii permit specialistului sa faca diferenta intre nodulii benigni si nodulii cancerosi.

Conform unui studiu restrans asupra elastografiei ale caror rezultate au fost prezentate la o conferinta in radiologie in 2006, elastografiile au identificat corect tumorile benigne si cele maligne cu o rata de de aproape 100%.

Aceasta metoda de diagnosticare a cancerului de san prezinta asadar mai multe avantaje: e complet neinvaziva si neiradianta, implica costuri reduse si o perioada de timp foarte scurta pentru obtinerea rezultatului. Deoarece ofera pe loc informatii despre natura maligna sau benigna a formatiunilor tumorale, prin utilizarea elastografiei se poate reduce numarul biopsiilor efectuate fara a fi necesar (biopsia fiind o metoda de analiza invaziva, scumpa si care necesita minim 2 saptamani pentru aflarea rezultatului).

Totusi, folosita ca metoda de diagnosticare separata, elastografia are anumite limitari. Principalul dezavantaj este acela ca prin cresterea presiunii aplicate asupra sanului in momentul efectuarii elastografiei, este influentata atat imaginea elastografica, cat si scorul de elasticitate. Atunci cand pentru stabilirea unui diagnostic sunt folosite scorurile de elasticitate, imaginile obtinute prin aplicarea unei presiuni crescute pot duce la un diagnostic gresit. Pentru obtinerea unor imagini si scoruri cat mai nealterate, trebuie aplicata o presiune usoara si constanta asupra sanului, ceea ce presupune experienta si abilitate din partea tehnicianului.

In concluzie, elastografia poate fi folosita cu succes in diagnosticarea cancerului de san atunci cand e utilizata complementar cu ultrasonografia conventionala (ecografia).

Ca o alternativa sigura dar si eficienta folosita in detectarea cancerului de san, va recomandam cu incredere o noua metoda: angiotermografia dinamica sau DATG. Din studiile clinice care s-au efectuat pana in acest moment, reiese faptul ca DATG prezinta numeroase avantaje fata de metodele clasice de diagnosticare a cancerului de san si altor afectiuni ale sanului. Acest aparat are o eficienta foarte mare mai ales in depistarea formatiunilor tumorale in stadii incipiente, care pot sa scape examenului radiologic (mamografiei).

Centrul nostru medical va dispune in foarte scurt timp de acest aparat ultramodern de depistare a cancerului de san prin angiotermografie dinamica. Pentru informatii suplimentare sau programari, va rugam sa ne contactati la numerele de telefon 0264-484555, 0744-660771 sau prin e-mail, la contact@medreflexline.ro
Programari la consultatii:

0264 - 484555
contact@medreflexline.ro
  • Societatea romana de cancer Cluj
  • Termografie coloana
  • Salon de masaj Cluj
  • Ecografie Cluj
  • Masaj de drenaj limfatic
  • Masaj relaxare Cluj
  • Medicina estetica Cluj